8. Oh, dáár komt die naam vandaan!

Onze Facebookpagina  

   

Begin mei dit jaar kwam mijn Oom Miel (J24-20 in het familieboek) met een leuke mededeling: ik had de nieuwsbrief-prijsvraag gewonnen over de familie in 't Zand(t), ex aequo met het verre familielid Bart in 't Zandt (J16-251)!

De prijs bestond uit een rondleiding op de geboortegrond van de familie, inclusief lunch. Dat kun je natuurlijk niet afslaan en zo ben ik 3  juni in de trein gesprongen richting Eindhoven, om daarna door Oom Miel naar Lottum gereden te worden. Daar wachtte ons een allerhartelijkste ontvangst door Tjeu (J16-87), zijn vrouw Noortje en een 'logeetje'.                 

Daar kwam ook Bart.     Vlnr. Tjeu, Miel en Bart met het familieboek2000 voor nadere informatie

Na een heerlijk stuk Limburgse vlaai en een kop koffie reed Tjeu ons rond door de lieflijke omgeving (met opvallend veel tuindersbedrijven) langs de vele boerderijen en huizen van onze voorvaderen.

 

Daarbij vertelden Tjeu en Miel allerlei interessante details. Bij de meeste plekken stapten we uit. Bij één boerderij (Hondskamp) maakten we een praatje met de huidige bewoner (of beter gezegd: zijn broer, die ernaast woont). Die boerderij stampt uit 1648 en is maar liefst 175 jaar in familiebezit geweest (om precies te zijn tot 1895). Zeven generaties in 't Zandt groeiden er op. De boerderij staat aan een weg waar nog 4 of 5 andere boerderijen en huizen staan die door de in 't Zandt's gerund en/of gebouwd zijn. En dit alles staat midden in een gebied dat 'in 't Zandt' wordt genoemd. Dan weet je echt, hier komt dus onze naam vandaan! Zand heb ik trouwens niet gezien, maar de Maas is niet ver weg, dus een zandafzetting is niet onaannemelijk. Wat is het jammer, dat een familielid (aangetrouwd, dan krijg je dat..) de helft van alles heeft nagelaten aan de kerk! De rest is in de loop der tijd natuurlijk flink verdund door de vele erfgenamen...

 

Na de rondleiding werden we getrakteerd op een zeer smakelijke lunch (asperges, natuurlijk) bij restaurant Lekker Gewoën in het buurdorp Grubbenvorst.

Dat dorp bleek voor mij nog een bijzondere betekenis te hebben als familielid in de J24 tak, want we bezichtigden het “huis De Boomgaard” waar mijn overgrootvader Leonardus (J24-1) is geboren (n.b. hij is degene die de 't' verloor achter 'Zand' tijdens de huwelijksvoltrekking..). Het huis ligt pal naast het indrukwekkende voormalige klooster van de Zusters Ursulinen. Leonardus verhuisde trouwens naar Venlo, omdat hij als verzekeringsagent meer klandizie nodig had. Zijn zoon Frans (mijn grootvader dus) is weer verder getrokken naar Maastricht om daar bij de Spoorwegen een succesvolle carrière te vervolgen. Zo is Maastricht de plek geworden waar ondergetekende opgroeide.

Alhoewel ik ook de 'boer' in de familie wordt genoemd, omdat mijn ouders een paar jaar in de buurgemeente Bunde hebben gewoond, toen ik er werd geboren.. Inmiddels ben ik verder verhuisd naar de provincie Utrecht. Enfin, het was een leerzame en genoeglijke dag in Lottum en omgeving.

Hartelijke dank aan de organisatoren Tjeu en Miel! Ik doe graag mee aan de volgende prijsvraag..

 

Jean in 't Zand (J24-43)

Geboortehuis 'De Boomgaard' van Leonardus in 't Zandt (de stamvader van de J24 tak), naast het voormalige Ursulinen Klooster in Grubbenvorst

 

.............................................................................................................................................................................................................

 

   

Sponsoren  

   

Prikbord  

---------------------------------------------------------

(d.d. 16-11-2017)

Er zijn nu 538 persoonspagina's (bovenaan het blad) voorzien van eigen foto's, e.d.

Komt dat zien! Komt dat zien!

Bedankt voor het insturen!

Ondanks het vele werk, willen we graag hiermee verder gaan.

Dus...stuurt uw foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !!

-------------------------------------------------------

(d.d. 09-06-2016)

Het familiewapen is nu te downloaden.

In EPS formaat

In AI formaat

-----------------------------------------

A T T E N T I E  (d.d. 16-04-2016)

- In de stamboomgegevens van iedere persoon is nu de mogelijkheid aanwezig, om als blikvanger van de desbetreffende persoon zijn/haar foto te plaatsen.

We zijn hard bezig deze mogelijkheden te benutten, mits....we 'n foto tot onze beschikking hebben...

Wij vragen u : check uw gegevens en zendt ons, bij ontbreken ervan, uw "beeltenis"! 

Voor voorbeeld zie Facebook-mededeling d.d. 03-05-2016

Uw gegevens worden nóg waardevoller...

--------------------------------------------------------

(d.d. 21 december 2015)

- Belangrijk:  Inzenden foto's, etc. :  Ga naar Stamboom Instructie !!

- Let op: Om in de stamboom persoonlijke informatie van de levende personen te zien, dient iedereen zich éénmalig (opnieuw ) aan te melden.
 
  
(De inloggegevens overnemen van de verouderde site bleek helaas niet mogellijk...)